CMD terápia, az állkapocs ízület és rágóizmok rendellenességei

MassageAddict

CMD terápia, az állkapocs ízület és rágóizmok rendellenességei (Cranio Mandibularis Diszfunkciók)

 

Beszéljünk egy újabb kimondhatatlan nevű és méltatlanul hanyagolt betegségről, a Craniomandibuláris Diszfunkciókról, (CMD) magyarul az állkapocs és rágóizmok működési rendellenességeiről!

 
Szoktál beszélni? Esetleg rágni? Vagy ne adj’ Isten grimaszolni, nevetni, rágózni, időnként stresszes az életed, volt már komolyabb fogászati vagy szájsebészeti beavatkozásod, fogszabályzásod, zúg vagy cseng a füled, szédülsz, fejfájós vagy, kattog vagy állkapocs, féloldalasan rágsz, fáj a nyakad…
Csak azért hagyom abba a lehetséges tünetek felsorolását, mert lassan elfogy az internet és mert még másról is szeretnék beszélni.
 
Az állkapocs ízület (Articulatio temporomandibularis) az állkapcsot a koponyához rögzítő egyik legkomplexebb ízületünk, (szoros versenyben a vállízülettel…), mozgásterjedelme nem túl nagy, de irányának sokfélesége miatt roppant sérülékeny.
 
Az emberi harapás átlagosan kb. 80 kg erejű, de ez egy stressz alapú fogszorítás, fogcsikorgatás esetén akár 250 (!) kg is lehet!
Ezt az erőt egyrészt a fogaknak kell tudni elviselni, másrészt a fogak felől visszaható erőt az állkapocs ízület tartja meg és ez igen jelentős igénybevétel ennek az aprócska felületnek. 
Persze rágóizmaink sokat segítenek ebben, de ez a nagyon finoman összehangolt rendszer sok helyen és sokféleképpen képes megsérülni.
Talán a leggyakoribb probléma a ferde harapás, sok esetben fogfájás, fogászati kezelés, fogszabályozás, de van, hogy az arckoponya torzulásai (pl. baleset vagy műtét esetén), tartós szájlégzés, esetleg az izmok diszbalansza (tartós hason alvás!) okozza az esetenként észrevehetetlen ferde harapást, féloldalas rágást, vagy a fogak nem megfelelő érintkezését (rendellenes occlusió).
 
Az állkapocs ízület egy kényesen szimmetrikus rendszer és ha ez a szimmetrikus balansz megsérül, az ízületben fájdalom, gyulladás, félrekopás jelentkezhet a cikk elején felsorolt tünetek bármelyikével kísérve.
Ezek lehetnek a közvetlen tünetek, de sajnos lehetnek közvetett, a test más pontjain megjelenő negatív hatásai is a rendellenes működésének, hiszen az állkapocs, és rágóizmaink tartós összeköttetésben vannak a nyelvcsont-ékcsont kapcsolaton keresztül nyaki csigolyáinkkal, ahonnan a gerinc irányába is képesek hatni ezek a torzító erők.
Ennek tudatában már nem olyan meglepő, ha azt mondom,. hogy a nyak-váll fájdalmak, de esetenként a gerinc egyes rendellenes görbületei is származhatnak craniomandibuláris diszfunkciókból.
 

Most, hogy mindenkit sikerült megijeszteni, jöjjön egy kis feloldozás: természetesen ezt is tudjuk kezelni!

Ahogy a cikk elején is elhangzott, tényleg, szinte mindenkinek van valamilyen szintű állkapocs diszfunkciója, de ezek nagy része egészen egyszerűen kezelhető, vagy elhanyagolható mértékű, nem igényel különösebb beavatkozást.
Ellenben ha a felsorolt tünetek erőssége vagy gyakorisága jelentősen befolyásolja az életminőséget, folyamatos fájdalommal, kompromisszumokkal jár, akkor mindenképpen szükséges foglalkozni vele!
 
Elsősorban mindenképpen keressünk fel szakorvost a tüneteinkkel, ☝️ de ne hagyjuk figyelmen kívül a komplementer (alternatív) terápiás lehetőségeket sem, a masszázs, speciális mozgásterápiás gyakorlatok, légzésterápia és a stressz kezelésére, csökkentésére irányuló gyakorlatok sokat segítenek az egészséges állapot visszaállításában és tartós fenntartásában.
 
Ez utóbbiak közül természetesen mindegyikben tudunk segíteni, mélyszöveti masszázs kezeléseink oldják az izmok feszességét, csökkentik a kötőszöveti háló (fascia) torzulásait, enyhítik az ízületekre ható pressziót, szükséges esetben speciális CMD terápiás kezeléssel a rágóizmok és az állkapocs ízület kezelése helyreállítja az állkapocs szimmetriáját, a harapás egyenességét és oldja a koponya és nyaki izmok feszességét.
 
A CMD kezelés javasolt még fogszabályozás előtt és alatt, szájsebészeti beavatkozások után, tartós fülzúgás, fülcsengés, szédüléses panaszok, fogszorítás fogcsikorgatás vagy az állkapcsot érintő panaszok esetén is.
 
Légzés nevelésünk alatt a helyes, rekeszizom légzés elsajátítása mellett olyan személyre szabott gyakorlatokat mutatunk, amelyekkel hatékonyan küzdhetünk meg a mindennapos stresszel és számtalan tartósan pozitív élettani hatásával igazán komoly lépést tehetünk az egészségtudatos életmód felé.
 
Kiscsoportos vagy egyéni mozgásterápiás kezeléseink (Pilates, közepes és magas intenzitású Gerinckúra, gerinctudatos Jóga) az egész testet és mozgásszervrendszert veszik célba, de a hatékonyan összeállított gyakorlatok mellett nagy figyelmet fordítunk a tudatos mozgás (propriocepció fejlesztés) és légzés elsajátítására és ezek hétköznapi használhatóságára is.
 
Mindezek mellett kezeléseink csendes, megnyugtató légkörben, felkészült és magas szakmai tudású teraputáink és trénereink segítségével zajlanak, igyekszünk a lehető legtöbbet hozzátenni a gyógyulási folyamathoz, vagy hasznos tanácsokat adni a megelőzéshez.
 
Ha már idáig elolvastad, az azt jelenti, hogy igazán komolyan érdekelhet az egészséged, de ne állj meg félúton, jelentkezz be egy kezelésre vagy állapotfelmérésre hozzánk!
 
Ha fáj, akkor azért, ha még nem, akkor azért találkozzunk, hogy ne is fájjon!
 
Ha érdekel a téma, nézd meg kapcsolódó blogbejegyzéseket is!

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).