A nyakfájdalomról 5 pontban☑️

Makkai Cintia

A nyakfájdalom számos ember életét keserítheti meg, de szerencsére leggyakrabban több lehetőségünk is akad kezelésére, nem beszélve a megelőzésről, azaz a preventív módszertanról.

Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a nyakfájdalom okait, kialakulását, kockázati tényezőit, megelőzését és kezelését.

Nyakfájdalom okai

A nyakfájdalom kialakulásának számos oka lehet, beleértve az izomfeszültséget, az izomgyengeséget, a gerincoszlop degeneratív elváltozásaikat, az idegszöveti sérüléseket, a baleseteket, a rossz testtartást és a túlzott erőltetést.

Az izomfeszültség és az izomgyengeség a nyakfájdalom leggyakoribb tünetei közé sorolhatók. Az izmok feszültsége és görcsös fájdalma általában a rossz testtartás, az egész napos ülés vagy állás, illetve a stressz és a túlterhelés hatására alakul ki. Az izomgyengeség pedig gyakran az inaktivitás vagy az izmok, inak, porcok idő előtti elhasználódása miatt következhet be.

A gerincoszlop degeneratív betegségei, például az ízületi porckopás, azaz az osteoarthritis is okozhat nyakfájdalmat. Ezek az elváltozások a gerincoszlopot felépítő porckorongok elhasználódásához vezethetnek, mely további fájdalomhoz és merevséghez, “beragadáshoz” vezethet a nyakban.

Az idegszöveti sérülések, például az idegbecsípődés vagy a nyaki gerincsérülés is okozhatnak nyakfájdalmat. A becsípődött ideg vagy a sérült ideg okozta fájdalom általában tompa, éles vagy bizsergő érzést kelthet az érintett területen.

Számos esetben alakul ki hát- és nyakfájdalom ugyanabból az okból kifolyólag. Napjaink nagy részét görnyedve töltjük különböző képernyők előtt, ezáltal a fej előretolódik, terhe a nyak hátsó részére összpontosul, mely hatására a nyak elülső izmai nyakhajlító izmok elgyengülnek, a  nyakfeszítő izmok pedig túlságosan megerősödnek. Így a nyak izomegyensúlya megbomlik, mely végső soron különböző gerincproblémákhoz is vezethet.

nyakfájdalom

A nyakfájdalom kockázati tényezői

Számos életmódunkból adódó faktor hatására is tapasztalhatunk nyakfájdalmat. A nyakfájdalom kockázati tényezői közé tartoznak a következők:

 • Túlsúly: Az elhízásból eredő súlyfelesleg jelentős nyomást helyez nyak és a gerinc területeire, mely növeli a nyakfájdalom kialakulásának kockázatát és súlyosbíthatja a meglévő tüneteket.
 • Helytelen testtartás: A helytelen testtartás, például a görnyedés vagy a fej túlzott előre dőlése szintén növelheti a nyakfájdalom kialakulásának kockázatát.
 • Ülő életmód: Az egész napos ülés a számítógépnél vagy az autóban is hozzájárul a nyakfájdalom kialakulásának esélyeihez, mivel a helytelen, görnyedő testtartás hosszú távon nagy nyomást gyakorolhatnak a nyaki csigolyákra és az izmokra.
 • Stressz: Az állandó stressz és szorongás hatására a vagus ideg szimpatikus túlműködése huzamosabb ideig fennáll, az súlyos következményekkel jár testünkre és mozgásszerveinkre nézve. Izomzatunk befeszül, rugalmassága csökken, ízületeink mobilitása visszaesik, idegeink becsípődhetnek, fájdalom jelentkezhet a csípő, nyak, váll környékén. Légzésünk minősége nagy mértékben romlik, testtartásunk is felborul.
 • Rendszeres sportolás hiánya: A rendszeres testmozgás hiánya hosszú távon gyengítheti a nyak izmait, ami fájdalmat és merevséget okozhat.

Nyakfájdalom megelőzése

A nyakfájdalom megelőzése érdekében fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire, és időben reagáljunk a problémára. A következő tippek segíthetnek a nyakfájdalom megelőzésében:

 • Tarts szünetet az ülőmunkában: Az egész napos ülés elkerülése érdekében fontos, hogy tarts szünetet az ülőmunkában, és rendszeresen állj fel, mozogj, nyújtózkodj.
 • Dolgozz testtartásodon: A helyes testtartás nagyon fontos a nyak egészségének megőrzéséhez. Javítsd testtartásodon, és próbáld elkerülni a görnyedést és a fejtartás túlzott előre dőlését.
 • Végezz nyakspecifikus gyakorlatokat: A nyak erősítésére és nyújtására irányuló gyakorlatok elősegítik a helyi vérkeringést a nyak területén.
 • Próbálj meg stresszmentes életet élni: A stressz kezelése nagyon fontos az egész test egészségének megőrzése érdekében. Próbálj ki stresszkezelési módszereket, mint például meditáció, jóga vagy relaxáció.

Mi okozza a nyakfájdalmad?

Nyakfájdalom kezelése

Ha már kialakult a nyakfájdalom, fontos, hogy megfelelő kezelést kapjunk a panaszaink enyhítéséhez. A nyakfájdalom kezelése érdekében a következő módszerek lehetnek hatékonyak:

 • Masszázs: A masszázs segíthet enyhíteni az izomfeszültséget és javítani a vérkeringést a nyak területén.
 • Gyógytorna: A gyógytorna célja az izomzat erősítése és a mozgáskoordináció javítása, segítve a fájdalom enyhítését és a helyes testtartás megtartását.

A fájdalom egy komplex, szubjektív tapasztalat, mely nem csak az érzelmeinket befolyásolja, előidézve a depresszív, levert hangulatot, hanem a hangulatunk kivetülése is lehet. Krónikus depresszióval, szorongással küzdő egyének gyakran tapasztalnak érzelmi alapú fájdalmat.

A gyógymasszázs segít ellazítani az izmokat, javítani a vérkeringést és csökkenteni a gyulladást. A masszázs hatására az izmok ellazulnak, a vér- és nyirokkeringés javul, a fájdalomcsillapító endorfinok szabadulnak fel. A masszázs nemcsak enyhíti a fájdalmat, hanem javítja az általános közérzetet is.

A masszázs, mint terápiás eljárás segít megelőzni és megszüntetni a testi fájdalmat, így javítva az általános hangulatunkon.A masszázs pozitív testi hatásai közé tartozik az izmok, ízületek és csontok erősítése, melyek elengedhetetlen kellékei a sérülések megelőzésének. Növeli az izmok hatékonyságát, fejleszti az egyensúlyt és növeli a hajlékonyságot, rugalmasságot.

Hozzájárul az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához, harmonizálja a hormonháztartást, mely felborulása esetén, olyan panaszok alakulhatnak ki, mint például a pajzsmirigy alul– vagy túlműködés, illetve a csontritkulás.

Fontos kiemelni, hogy a masszázs kitűnő stresszoldó, csökkenti a szorongást és segít a depresszió leküzdésében Nagy szerepe van a relaxációban mely elengedhetetlen az optimális energiaszintünk hosszútávú fenntartásához.  A masszázsterápia remek módja nem csak a testi fájdalmak, de az mentális/érzelmi panaszok enyhítésére is.

Ha tehát a testi fájdalom, a szorongás, a stressz orvosolására törekszünk, vagy csak szimplán a sérülések megelőzése a célunk, a masszázsterápia nagy szerepet játszhat ezen panaszok enyhítésében vagy akár a teljes körű megszüntetésében mellékhatások nélkül.

A nyakfájdalom kezelésének egyik leghatékonyabb módja a gyógytorna, amely segít lazítani a feszes izmokat, oldani a beszűkült ízületeket és megerősíteni a stabilizáló izmokat.  Ez néha fájdalmas lehet, de utána felszabadító érzés következik. A MassageAddict intelligens torna programja, amely a tested egészét átmozgatja, erősíti és nyújtja, kitűnő módja a nyakfájdalom enyhítésének.

Az intelligens torna során megtanulod a mozgásoddal kapcsolatos alapvető ismereteket, a helyes testtartás és a légzés szerepét és technikáját, valamint az izomaktiváció módját. Emellett gyakorlatokat kapsz a gerincedet támogató izmok fejlesztésére, a mozgáskoordináció és az egyensúly javítására. Az torna nem csak fizikailag, hanem mentálisan is jót tesz neked.

A rendszeres gyakorlás segít leküzdeni a stresszt, fokozni az önbizalmat és javítani az alvásminőséget. A tornán nem leszel egyedül: a MassageAddict magasan képzett oktatói végig melletted állnak és segítenek elérni a céljaidat. Ráadásul egy remek hangulatú és barátságos csoportban tornázhatsz, akik hasonlóan motiváltak és támogatók.

Összefoglalva, a nyakfájdalom kialakulását számos tényezőtől befolyásolja, de a helytelen testtartás és a stressz hosszú távon káros hatást gyakorolhatnak a nyakra. A megfelelő megelőző intézkedések, például a helyes testtartás fenntartása, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés, segíthetnek a nyakfájdalom megelőzésében. Ha már kialakult a nyakfájdalom, a megfelelő kezelési módszerek, például a  masszázs, gyógytorna enyhíthetik a fájdalmat és javíthatják az állapotod.

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).