Gonarthrosis- térdízületi kopás 

 

Térdízület

A térdízület egy csukló-forgó ízület, amely egytengelyű hengerízületként funkcionál. Járásnál a testsúly 2-3 szorosa nehezedik a térdre. 

A térdízület szerepe a tibia (sípcsont) és a femur (combcsont) között létrehozni a terhelésátvitelt, úgy, hogy közben kontrolállt de mégis szabad mozgás történjen. Az ízület funkcióját és statikáját befolyásoló extraartikuláris képletek az ízületi hártya, az ízületi tok, a collaterális szalagok és az ín-izom képletek. A fő izom-ín egységek: a m.quadriceps femoris, a m. gastrocnemius, a mediális és laterális flexorok, a m. popliteus és a tractus iliotibialis.

A meniscusok szerepe: az ízületi nedv áramlásában, a szövetek táplálásában, hirtelen ható erők tompításában, az ízület stabilizálásában, a súly-és erőátvitelben, elosztásban határozható meg. 

A térdízület mozgásai, felépítése alapján egytengelyű hengerízület flexio (hajlítás) és egy extensio (nyújtás) a fő mozgásirány, de hajlított helyzetben némi rotatio is észlelhető. 

Az izmok szimmetrikus működése, és a térdízület optimális terhelése a járás alapfeltétele.

Hosszútávon a térdízület rossz terhelése az ízületek károsodásához, degenerációjához, kopáshoz vezethet. 

Mitől sérülhet az ízület? 

  • túlzott stresszhatás (trauma, hosszú távú egyoldalú terhelés)
  • a szövetek nem képesek arra, hogy hatékonyan elnyeljék az erőhatásokat (pl. a lágyrészek gyengülése)
  • hirtelen ütések, ficam, rándulás és más traumás balesetek
  • ízületi gyulladás, krónikus gyulladásos állapotok pl. rheumatoid arthiritis

Porckopás tünetei 

A térdízületi kopás kezdeti szakasza lehet teljesen tünetmentes is, később jellemző fájdalmak, például lépcsőzéskor, illetve ugyancsak később megjelenhet a térdízület nyugalmi fájdalma is, amely már egy előrehaladottabb térdízületi kopást jelent.

Kezdetben csupán a porcfelszín felületen rétegei érintettek, ilyenkor a porcfelszín felrostozódik, felülete érdes lesz. Ez adja legtöbbször már a térdízületi kopás első fázisában jelenlévő, mozgáskor jelentkező hangokat (ropogást). 

Az ízületi belhártya gyulladása egy idő után az ízületi folyadék felszaporodását eredményezi, ilyenkor a térdízület kifejezetten duzzadt lesz, a szabad ízületi folyadék ha nagy mennyiségben van jelen akkor jól kitapintható. Ebben az esetben célszerű az ízületi folyadék leszívása. 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a porckopás tüneteit? 

Mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert, mozgásterapeutát, gyógytornászt vagy rehabilitációs trénert és segítséget kérni ahhoz, hogy összeállítsanak egy személyre szabott tervet. A masszázs és egyedi terápiás módszerek segíthetnek az izomerő növelésében, az ízületi mozgékonyság javításában és a fájdalom csökkentésében. 

Pár jó tanács:

  1.           edzés végén szánj időt a lazító és nyújtó gyakorlatokra is, ehhez használhatsz segítségképp SMR hengert
  2.           a nyújtó és lazító gyakorlatok legyenek az edzés intenzitásával és hosszával arányos 
  3.           próbálj nem csak tüneti kezelésen gondolkozni, hanem keresd a kiváltó okot ami a mindennapjaidban jelen van 
  4.           vitaminok: kalcium, magnézium, D-vitamin

 

 

 

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).