Az Active Release technika és használata

Ha gyakran gyötör az úgynevezett tenziós fejfájás, vagy hát- és nyakfájdalmakkal küzdesz, van egy jó hírem. Az Active Release technika segítségével sok más mellett ezek a panaszok is nagyon hatékonyan kezelhetők.

De mi is az az Active Release technika? Ebben a cikkben összeszedem, mit kell tudni róla és hogyan segítek vele a vendégeimnek.

Gyógymasszázskezelés

Mi az a hegszövet?

Ahhoz, hogy megértsük az ART működését, érdemes pár szóban átvenni, mit is tudunk az úgynevezett hegszövetről.

A hegszövet (angolul ’scar tissue’) gyakorlatilag testünk egyik védekező mechanizmusa. Sérülés vagy műtét után keletkezik, a bőrön, az izmokon, illetve az ízületeken. Miután megsérülsz, beindul a tested természetes gyógyulási mechanizmusa. Ennek egyik része, hogy új kollagén rostok alakulnak ki a sérült területen és így hegek képződnek.

Azonban az eredeti szövetekkel ellentétben a hegszövet egyfajta deformált szerkezetet vesz fel, ez pedig problémákhoz vezethet. Romolhatnak az adott izomcsoport, ízület, vagy akár az ínak funkciói, fájdalmas letapadások keletkezhetnek. A hegszövetek az izmok között is összetapadhatnak, ezzel korlátozva azok mozgékonyságát. Ez pedig izommerevséghez és további fájdalmakhoz vezethet.

A túlzott mennyiségű hegesedésnek sok lehetséges tünete van. Ha erőteljes merevséget érzel a nyakadban, a könyöködben, kezeidben, térdeidben vagy éppen a hátadban, jó eséllyel a hegszövetek nagy mennyisége okozza azt. De hasonló intő jel lehet az edzés hatására megnövekedett fájdalom, vagy akár az ujjakban érzett zsibbadtság.

Hogyan működik az ART?

Az ART alkalmazásakor először azonosítjuk, hol keletkezett hegszövet-letapadás, ezután pedig elkülönítve, célzottan dolgozzuk meg a kérdéses területet. A cél a hegszövet letapadások feltörése.

A kezelés során az adott terület vérkeringését serkentjük, ezáltal pedig felgyorsul a gyógyulás. Éppen ezért az ART nagyon hatékony eszköz a test sérülések utáni rehabilitációjában és nagyon sokféle probléma kezelésére használható.

Ha rendszeresen sportolsz, vagy sportoltál, akkor pontosan tudod, milyen fájdalmas lehet egy izomhúzódás. De, mint tudjuk, nem kell teniszbajnoknak vagy világklasszis focistának lenni az ilyen típusú sérülések bekövetkezéséhez – akár egy túl nehéz tárgy túl hirtelen felemelése is okozhat húzódást.

Az izomhúzódások testünk összes fő izmát, így a hátunk, vállaink és combjaink izmait is érinthetik. Hasonlóan fájdalmas az inak és ízületek sérülése is. Az ART segítségével azonban képesek vagyunk segíteni ezeken a panaszokon.

Az Active Release technika a fascia egészségének helyreállításában is kiemelt szerepet kap. A fascia működéséről és jelentőségéről már korábbi cikkeimben is írtam. A fascia letapadások kezelésével az ART megszünteti a fájdalmakat és visszaállítja a normális mozgástartományt.

Az ART komoly szakértelmet és odafigyelést igénylő masszázsmódszer, ezért, ha kipróbálnád, mindenképpen fordulj szakértőhöz!

Az ART előnyei

Az Active Release technika az aktív mozgást vegyíti a nyomás-alapú módszerekkel, ilyen tekintetben hasonlít a mélyszöveti masszázskezelésekhez. Az ART azonban nagyon precíz nyomásokra épül, éppen ezért nagyon fájdalmas is lehet. Ezt talán furcsa a technika előnyei között olvasni, de a kezelés végére valóban csökken a merevség és a fájdalom az izmokban és ízületekben.

Az ART kezelés után megnövekszik az izmok rugalmassága és így visszatérhetsz a megszokott, sérülés előtti mozgástartományhoz. A krónikus nyakfájdalmaktól szenvedőkkel csodát tehet a technika és az izomfeszülések okozta, úgynevezett tenziós fejfájáson is hatékonyan segít.

Tegyél te is az egészségedért és foglalj időpontot még ma!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top