Sérv és protrusio kezelése masszázzsal és tornával

Biztos te is sokszor találkozol „varázslatos” gyógyulásról szóló történetekkel, hiszen az internet tele van az ilyen típusú reklámokkal. Ezek általában villámgyors megoldást és erőbefektetés nélküli eredményeket kínálnak – innen egyből tudhatod, hogy valami nincs rendben a csodamódszerrel.

Éppen ezért ebben a cikkben egy való életből vett történetet szeretnék leírni, példaként arra, hogy kemény munkával igenis elérhető varázslatos eredmény.

hátfájás illusztrációSérv és protrusio

Alig több, mint fél évvel ezelőtt egy nagyon elkeseredett hölgy jelentkezett nálam. Másfél évvel ezelőtt keményen készült egy crossfit versenyre, amikor egyszerűen túlerőltette magát – egy reccsenés a derekában és tudta, hogy nagy baj van. Mikor találkoztunk, 6 milliméteres sérvtől és mellette protruisótól szenvedett.

A protrusio szó szerint előesést, kiboltosulást jelent és általában porckorongsérvvel kapcsolatban használatos. A porckorong két részből áll: egy belső magból és egy gyűrűszerű, külső részből. Nagy megerőltetés hatására (de egyébként akár ülőmunka miatt is) a porckorong külső rostjai megszakadhatnak és az így keletkezett repedéseken a porckorong belső, kocsonyás magja előre tolódhat.

Az ilyen típusú sérülések kezelésére sok módszer létezik, az említett hölgy pedig már szinte mindent kipróbált. Szinte mindent, mert a műtét előtti utolsó pillanatban jelentkezett nálam. Többfajta torna, injekciós kezelés, krioterápia – egy év leforgása alatt mindegyiket kipróbálta és egyik sem használt.

Mindez természetesen a hangulatára is nagyon rányomta a bélyegét. A műtétet azonban mindenképpen szerette volna elkerülni.

Fél év kemény munka

Az első időszakban havonta négy, egyórás kezelésen vett részt. Ezeken az alkalmakon teljestestes, fascia alapú gyógymasszázzsal dolgoztunk. Pár hét alatt szép fokozatosan enyhült a gyulladás és a fájdalma is. Ekkor elkezdett járni a gyógytornászhoz, hiszen ez elengedhetetlen az ilyen típusú panaszok műtétmentes kezelésében.

Az ilyen gyógytorna során megerősítik a gerinc tartóizmait, ezzel visszaállítva a gerinc egyensúlyát. Az izmok feszülése azonban felerősítheti a panaszokat, éppen ezért az ilyen problémáknál feltétlenül szükséges a gyógymasszőr felkeresése is.

A heti masszázskezelést kétheti, majd havi rendszerességű alkalmak követték. A gyógytorna első három hetét nappali kórházban csinálta végig, de azóta is folytatja, önállóan. A kőkemény munka pedig nem maradt eredmény nélkül. Vendégem nagy és örömteli meglepetésére fél év után a sérv 6-ról 2 milliméterre zsugorodott, a protrusio pedig eltűnt.

Bárkit érinthet

A fent leírt tünetekkel nem csak azok találkozhatnak, akik rendszeresen és keményen sportolnak. A csigolyák közötti porckorongok már 30 éves korunktól fogva veszítenek víztartalmukból. A porckorong fent említett külső rétegében emiatt hasadások, repedések keletkeznek, a magja pedig összezsugorodik.

Emellett a mozgásszegény, ülő életmód, a helytelen testtartás és a nehéz fizikai munka is mind hozzájárulhatnak a sérv, illetve protrusio kialakulásához. Ezeknek a panaszoknak genetikai okai is lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időt szakíts tornára és masszázsra, ha tudod, hogy a családodban volt hasonló probléma.

De akkor is érdemes szem előtt tartani a problémát, ha nem „örökölted”. Helyes táplálkozással, rendszeres, de a gerincet nem túlzottan igénybe vevő mozgással és persze masszázzsal évtizedekig megőrizheted a hátad és a porckorongok egészségét.

Ha hasonló panaszokkal küzdesz, vagy csak szeretnél tenni az egészségedért, fordulj hozzánk bizalommal!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top