Masszázzsal régi sérülések ellen

Ha sokat edzel vagy versenyszerűen sportolsz, talán nagyjából tisztában vagy a sportsérülések komolyságával. Azonban sokan nem is tudják, hogy egy-egy sérülés hosszú évekig megkeserítheti az életünket, akár úgy is, hogy nem tudunk róla.

Ebben a cikkben ismét egy saját esetemet mutatom be, a sérülések helyes kezelésének fontosságáról.

Érthetetlen fájdalmak

A közelmúltban egy nemzetközileg elismert, fekete öves kempós jelentkezett be hozzám. 25 éves férfiként súlyos hasi görcsei voltak, megkeserítve az életét. A sport és a versenyzés mindig kiemelt szerepet töltött be az életében, így az, hogy mindezt esetleg elvesztheti, érthető módon nagyon megviselte. A fájdalom már az élete többi területére is rányomta a bélyegét, így minél sürgősebb segítségre volt szükség.

Azonban fájdalmainak első ránézésre nem volt jól beazonosítható oka. Természetesen mindent megnézetett, de a laborleletei mind negatívak voltak, az orvosok pedig majd egy éve tanácstalanul álltak a panaszai fölött.

Ívszakadás – három éve

A fájdalmas görcsök az alhasában jelentkeztek, amit elsőre talán nem is kötnénk gerinccel kapcsolatos problémákhoz. Viszont amikor bejelentkezett hozzám, beszámolójából egyből sejtettem, hogy a panaszok mögött régebbi sérülés állhat. Ki is derült, hogy három évvel ezelőtt ívszakadása volt.

Ívszakadásnak azt nevezzük, amikor a csigolya hátsó részét képző ív megszakad. Ilyenkor a csigolya fenti része előre csúszik, a hátsó ívrészlet azonban a helyén marad. Vannak, akik alapvetően hajlamosak az ilyen típusú sérülésekre, ugyanakkor a sport és az azzal járó apróbb (és persze nagyobb) sérülések mindenképpen rátehetnek egy lapáttal.

Az ívszakadás leggyakrabban az ágyéki csigolyáknál jelentkezik, hiszen az ezekre nehezedő terhelés a legtöbb sportban igen magas. Vendégem életének már hosszú évek óta fontos része a küzdősport, fekete öves kempósként rengeteg versenyen indult és így természetesen rengeteg sérülést, vagyis mikrotraumát szenvedett el.

Az ívszakadás kezelése általában gyógytornával történik. Ilyenkor a medence környéki hajlékonyság és megerősítés áll a fókuszban, ehhez pedig a törzs izmait erősítjük meg, hogy azok képesek legyenek még jobban stabilizálni a gerincet.

Vendégem ívszakadása után azonban a kérdéses gerinc szakaszt se nem mobilizálták, se nem stabilizálták, annak ellenére, hogy gyerekkorától fogva gerincferdülése volt. Még akkor is kérdéses lett volna, hogy visszatérhet-e a sporthoz, ha megkapja a helyes kezelést.

Ő azonban nem csak, hogy visszatért a sporthoz, de keményen edzeni kezdett és időközben a Testnevelési Egyetemet is elvégezte. Talán mondanom sem kell, hogy ez teljesen kicsinálta a gerincét és a fentebb említett fájdalmakat idézte elő.

 A kezelés

Tekintettel a panaszok súlyosságára, intenzív masszázskezelésbe kezdtünk. Egy hónap alatt négy, egy órás alkalommal találkoztunk, ahol a fejtetőtől a lábujjak hegyéig mindent átmozgattam. Még ma is folytatjuk ezt a fascia-alapú masszázskezelést, igaz, már csak havonta egyszer.

Fájdalmai ugyanis pár hét alatt elmúltak, de az esetből tanulva pontosan tudja, hogy nem hanyagolhatja el a háta és a dereka egészségét. Egy sporttal és versenyzéssel teli, aktív életmód magában foglalja a sérülések állandó veszélyét.

Ez persze nem gond, hiszen a mozgás így is nagyban hozzájárul az egészséges élethez, nem csak fizikailag, de mentálisan is. Azonban a sérülések kezelésénél és a gyógyulási folyamatban ennél sokkal körültekintőbben kell eljárni, főleg, ha valakinek ennyire fontos a sport.

A régi sérülések akár évek múlva is komoly problémákat okozhatnak. Fájdalmak, mozgás-tartomány csökkenés, helytelen testtartás – és még ezer olyan probléma, amivel kapcsolatban talán eszünkbe sem jut egy korábbi sérülés. Éppen ezért mindig oda kell figyelni rá, hogy ha megtörtént a baj, mindig megfelelő minőségű és hosszúságú legyen a gyógyulás.

Ha hasonló problémákkal küzdesz, vagy csak tennél az egészségedért, keress minket még ma!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top