PCOS és mentális zavarok

MassageAddict

PCOS és mentális zavarok

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakrabban előforduló hormonális betegség, a nők 15-20%-át érinti, mely nagyon sokrétű tünetekkel járhat. Érintheti a reprodukciós egészséget, a különböző anyagcsere folyamatokat, de a mentális tünetek megléte sem ritka ebben az állapotban.

Az esetleges meddőség megélése, a férfi hormonok és a BMI emelkedett szintje, valamint a meglévő anyagcserezavar mind-mind hozzájárulhatnak az alacsony önértékeléshez, ezáltal további pszichés problémák kialakulásához vezethetnek. Ezek következményeként az érintett nők fokozott stressznek és a testükkel való elégedetlenségnek vannak kitéve, mely könnyen szorongásban, depresszióban és étkezési rendellenességekben valósulhat meg, mint mentális tünet. 

PCOS tünetei:

  • elhízás
  • fokozott szőrnövekedés
  • hajhullás
  • menstruációs zavarok
  • meddőség

Evészavarokról általában 

Az evészavarok nagyon összetett pszichológiai rendellenességek és legkevésbé sem az evésről szólnak, ugyanis a zavart evési magatartás hátterében bonyolult pszichológiai és viselkedési problémák állnak, melyek lehetnek biológiai és pszichológiai eredetűek is. Tehát az evési magatartás „csak” egy tünete egy mélyebben húzódó problémának, viszont súlyos, akár életveszélyes állapotba sodorhatja a beteget, ezért semmilyen szinten sem szabad elbagatellizálni.

Megfelelő étrend kialakításában dietetikus segítségét érdemes kérni. Fontos a személyre szabott étrend alkalmazása, a rendszeres étkezések beiktatása a mindennapokban, emellett nagyon fontos figyelni a szénhidrát felszívódás megfelelő lassítására is. 

A mentális zavarok magas aránya felhívja a figyelmet arra, hogy a PCOS kezelésnek tartalmaznia kell a pszichológiai kezelést. Azért is fontos az időben megkezdett kezelés mert a mentális zavarok csökkenthetik a beteg motivációját és együttműködési hajlandóságát.

PCOS és a fájdalom

A súlygyarapodás és a fáradtság tüneteiről nagyon sok nő beszámol. A PCOS kezelése hosszú távú szemléletet igényel, nem elég csak a jelenlegi következményekre gondolni. Másodlagos egészségügyi problémákkal is összefüggésben lehet például 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, magas koleszterinszint. Már több helyen is hallhattuk és tapasztalhattuk is, hogy a testünkben minden mindennel összefügg. Az igazság az, hogy sok esetben nem megoldás a méh és a petefészek eltávolítása. Alapvetően hormonális rendellenesség, a mellékvese minden bizonnyal érintett és probléma van az inzulin feldolgozásával is. Nagyon fontos, hogy ne azonosulj a fájdalommal, Nem ezek a tünetek határoznak meg téged. 

Hogyan segíthetek a tünetek enyhítésében a mindennapokban?

A gyógyszerek nyilvánvalóan működnek, ezek mellett viszont természetes hatóanyagok is segíthetnek. A mozgás csökkenti a szorongást, felszabadultabbá tesz és a depresszió kiegészítő kezelése is. Lehet, hogy te az otthoni edzést jobban kedveled vagy inkább a futást választanád. Több embert is motiválja a csoportos edzés, az amikor másokkal együtt mozoghat. Kereshetsz fel egyéni terapeutát is akivel közvetlenebb kapcsolatot alakíthatsz ki és jobban odafigyel rád. A tudatos légzés csökkenti a stresszt és ezzel támogatja és helyreállítja a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt, ezzel támogatva a mellékvesét. 

Fordítsunk megfelelő figyelmet az alvásra és a pihenésre is. Az alváshiány növeli a kortizol szintjét a szervezetben és megváltoztatja az étvágyat szabályozó hormonok szintjét ( inzulin, grelin). 

Összességében az egyetlen és talán a legfontosabb az állapot tudatos menedzselése, viszont ebben sokat segíthet, hogy ismerjük a testünket és figyelünk a testi tünetekre is.

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).