Hogyan győzhető le a gerincsérv?

Sokaknak ismerős lehet az érzés, amikor egy hirtelen mozdulat után szörnyű fájdalom és merevség önti el a hátat, ami után szinte mozdulni sem lehet. Sajnos az ilyen esetek napjainkban már nem csak az időskorral járnak együtt. Az ülő életmód miatt a sokszor testileg még gondtalan húszas évek elteltével szinte már bárki aggódhat háta és dereka
egészségéért.

szúró derékfájdalom, sérv kezelése gyógymasszázzsal a massageaddict-nál

Mai cikkemben egy elsőre talán ijesztő történetet szeretnék megosztani arról, hogy milyen nagy baj is lehet abból a „rossz mozdulatból”.

Szúrás a deréktájon

Vendégem 40 év körüli, életerős férfi, aki az egész napos taposómalom mellett is igyekszik minél több időt tölteni a családjával. 2017 februárjában is éppen az akkor kétéves fiával játszott. Mindenki ismeri a játékot: vendégem terpeszben állt és nyújtott lábakkal hintáztatta a nagyban kacagó kisfiút.

Ám ekkor hirtelen erős szúrást kezdett el érezni a derekában. A játéknak persze azonnal vége lett, de a komolyabb ijedtség még csak akkor jött el, amikor napok múlva sem múlt el a fájdalom. Ekkor vendégem ellátogatott a reumatológushoz, aki fájdalomcsillapítókat írt fel neki. A betegszabadság egy hetéből aztán kettő, aztán még több lett – továbbra sem múló, a derékból a bal lábába lesugározó fájdalommal.

Vendégem egy barátja tanácsára felkeresett egy csontkovácsot is, ám e kezelés után panaszai még súlyosabbak lettek. A fájdalom élesebbé vált, a túlhűtés miatt pedig erős gyulladás alakult ki az egész derekában és lábában. Emiatt az ezt követő hetekben már az ágyból sem tudott kikelni és innentől kezdve már nyilvánvalóvá vált, hogy nagy a baj. Az MR vizsgálat alapján két helyen is 4-5 milliméter nagyságú sérve lett, a 4. és 5. csigolyák között.

A sérvről

A hirtelen kialakuló, lágy sérv hivatalos megnevezése hernia és a vendégem által tapasztalt, kisugárzó fájdalom az egyik tipikus tünete. Ahogyan arról már korábbi cikkemben is írtam, a porckorongot képző külső, rostos mag az idő, sérülés, de akár a tartós ülés miatt is rugalmatlanabbá válik. Emiatt pedig hajlamosabb lesz a sérülésekre, rosszabb esetben a szakadásokra is.

Így tehát a „hirtelen mozdulat” elszakíthatja a porckorong külső rétegét, amin át a belső, kocsonyás mag előreboltosulhat. Ennek a kiboltosulásnak a kiterjedt formája maga a sérv. Ezen a ponton még mindig visszahúzódhat a sérv, azonban a probléma súlyosbodhat is. Ilyenkor az elsérvesedett rész „kiszakad”, vagyis végképp kapcsolatát veszti a porckorong központi magjával és a gerincűrben marad. Az ilyen esetekben pedig sokszor már csak a műtét segít a páciensen.

A gyógyulás

Sajnos egy ilyen komoly és komplex problémakörnél már a gyógyulás sem gyors, vagy éppen fájdalommentes folyamat. Vendégem az MR vizsgálat után elkezdett magánorvoshoz járni, ahol egy 10 alkalmas komplex kezelésben részesült. Sejthetjük, hogy ez nem kímélte a pénztárcáját sem, de természetesen az egészségéért – ha későn is – de sokat hajlandó áldozni az ember.

A 10-ből 5 alkalommal szteroidkúrát kapott, emellett kezdte el orvosi javaslatra a gyógymasszázst. Amikor kicsit lazultak a panaszai, óvatosan belevághatott a gyógytornába is. Amikor elkezdett járni gyógymasszázsra, még napi 3-4 fájdalomcsillapítót szedett és ezt csak több hónap után tudta lassan, fokozatosan elhagyni.

A tünetmentes állapotot azonban csak több, mint másfél év után nyerte vissza. Azóta folytatja a gyógytornát és hozzám is betér havonta egyszer egy masszázsra. Szerencsére a tornával kapcsolatban is tudok segíteni neki: átbeszéljük a gyakorlatokat, hogy az otthoni torna minél jobban szolgálja az egészségét.

És, hogy mi ebből a tanulság? Talán az, hogy a háttal, derékkal kapcsolatos panaszok ma már szinte egyáltalán nem függvényei az életkornak. Éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni a gerinc egészségével való törődést!

Tegyél te is a hátad, derekad egészségéért és fordulj hozzám bizalommal!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top