Nem felejtettél el valamit? Fókuszban az SMA.

Makkai Cintia

De, valószínűleg igen, bár nem feltétlenül tudsz róla. 

Mai témánk a Szenzomotoros Amnézia (SMA) jelenleg több embert érint, mint gondolnánk, szinte biztos, hogy te is találkoztál már vele. 

A probléma oka az érzékelő és/vagy motoros funkciók elvesztését jelenti, ami legtöbbször külön-külön, de esetenként egyszerre is jelentkezhet, ennek következménye vagy az érzékelés elvesztése az adott testrészen, vagy a mozgató funkciók kiesése.

Az SMA kialakulásának oka legtöbbször valamilyen trauma, ami lehet fizikai vagy lelki eredetű is, a lényeg, hogy az adott területen testünk egyfajta védekezési mechanizmus okán az érzékelő (szenzoros) vagy a mozgatásért vagy az ebből adódó visszacsatolásokért felelős (proprioceptor) funkciójukat vesztik, “elfelejtik” hogyan kellene működniük.

Ennek az amnéziának a következménye szinte minden esetben a testtudat, ezen keresztül a mozgáskoordináció egyensúlyának megbomlása, a test diszbalansza.

Testünk traumákra adott válasza többféle lehet, ezeket a szakirodalom a 4F néven említi:

  • FUTÁS (Flight) Ebben az esetben a test a traumát okozó behatás elől menekülve “elhajlik”, a testtartásban torzulások, eltolódások jelennek meg, amik állandósulva deformálják mozgásunkat, tartásunkat.
  • ÜTÉS (Fight) A folyamatos, vagy gyakran ismétlődő fájdalmas traumára kapott reakció az idegrendszeren keresztül “semlegesíti”, tulajdonképpen kikapcsolja a fájdalomérző receptorokat az adott testrészen, például a keleti küzdősportok töréstechnikái nyomán az öklök, sípcsont, vagy akár a homlok területén. 
  • FAGYÁS (Freez) Ez már egy összetettebb reakció, itt az idegrendszer nem engedi a testet olyan helyzetbe, ahol a fájdalom jelentkezik, így alakulnak ki a különböző mozgási diszbalanszok, mint a sántítás, bicegés, görnyedés, de ide tartozik a befagyott váll szindróma is. 

Van egy negyedik reakció is a listában, ami legkevesebb kárt okozza, sőt, akár a meglévő károkat is enyhítheti, ez pedig az

  • ÁRAMLÁS, vagy ahogy angolul a mostanában divatos kifejezéssel mondják Flow.

Az áramlás gyakorlatilag negatív hatások sérülésmentes elkerülését jelenti, jelentős szerepe van benne a felismerésnek és a testtudat visszaállításának, hogy figyelmünk által a helyes mozgás és tartás elsajátításával a lehető legkevesebb ütközéssel hagyjuk testünket regenerálódni.

Ami mindegyik válaszreakcióban közös, hogy komoly hatással van a testtartásra és a mozgásra, ezen keresztül teljes testi és lelki egészségünkre, és ez komoly dolog.

Traumák alatt természetesen nem csak a baleseteket, vétlen külső fizikai vagy érzelmi behatásokat kell érteni, sokszor magunk vagyunk saját traumáink okozói, akár tudatlanul (rossz tartás, repetitív terhelés, cipekedés stb.) akár tudatosan, például a folyamatosan rosszul kivitelezett sportmozgás, vagy az eszetlenül, csak a látvány értékéért végzett tömegnövelés, bizonyos testrészek túledzése. 

Hála Istennek erre is van megoldásunk, és nem félünk használni! 🙂

A fenti funkciókiesések újratanulása az érintett szenzorok használatán keresztül történik, egyrészt a fizikai behatás (pl. masszázs) segít a kötőszöveti háló (fascia) feszüléseinek, torzulásainak helyreállításában, a letapadt, mozgásában korlátozott, esetleg megrövidült izmok ellazításában, nyújtásában, másrészt az állapotfelmérés során felismert izom egyensúlyi hibák (túl, vagy alul edzettség) korrigálásának segítségével.

Ezen kívül a testtudat és egyensúlyi állapotunk visszaállításában jelentős szerepe van az úgynevezett proprioceptív mozgásterápiáknak (pl. gerinctorna, mély izom torna, gerincjóga, pilates stb.), melyek segítenek a további sérülések elkerülésében és a hatékonyabb és egészségesebb mozgás kialakításában.

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).