Mitől mély? Mi az a mély?

Makkai Cintia

Mindig mondjuk, hogy a “mély”-izmokkal dolgozunk… Mélyszöveti kezeléseket nyújtunk. De vajon mi az a “mély”?

Cikkünk egy általános összefoglaló a mélyizmokról, melyből érthetőbb lesz, miért egyediek a holisztikusan kapcsolt masszázs és mozgás szolgáltatásaink.

Pörög a masszázs, elkezdődött a kiscsoportos mozgásterápia is. Noh, de mi az, ami szervesen összeköti mindkettőt? Van rá egy már-már sallang kifejezés, ezek az ún. CORE izmok.

A core izmokat úgy tudnám meghatározni, mint az a testterület, melytől az egész mozgásrendszer – legyen az akár passzív (csontok) vagy aktív (izmok) – függ. A core-t alkotó kulcsfontosságú izmok:

  • a haránt- és
  • ferdehasizmok,
  • a medencefenék izmai,
  • a multifidusok és a
  • diaphragma.

Ezek az izmok a test központi részén helyezkednek el, és segítenek megfelelően alátámasztani a mellkast. A core izmok legfontosabb szerepe a test stabilitásának biztosítása mind ülőmunka, mind házimunka, mind sportolás közben. 

És itt jön a MassageAddict a képbe, hiszen stabilitást nyújtani és ezáltal megelőzni az olyan panaszokat, mint a derékfájdalom, vagy akár a nehézlégzés, csak akkor tudjuk, ha ezek az izmok nemcsak kellően erősek, hanem kellően rugalmasak is. Az izmok tónusának egyensúlyba hozásához, mind masszázskezelésekre, mind az izmok reedukálására, azaz újra működésbe hozatalához szükség lesz. A túlműködő izmokat, lazítjuk, csitítjuk; míg a fáradt, lusta izmokat tonizáljuk és aktivizáljuk. 
Ha az izmainkat pl. egy hosszan tartó azonos oldali terhelés miatt (pl. ülőmunka) nem használjuk megfelelően, akkor a gyengülésre hajlamos izmok inaktiválódnak. Ezeket stimulálni kell a funkcióik fenntartásához. Minél többet ülünk és töltjük az időt egyféle testhelyzetben, annál inkább hajlamosak vagyunk a core izmainkat gátolni, miközben más izmokat túlterhelünk, mint pl.: iliopsosas, piriformis vagy trapezius izmokat. 
Tehát a masszázs segítségével kilazítjuk az izmainkat, javítjuk az izmaink vérellátását és anyagcsere-forgalmát, csökkentjük a derékfájdalmat… És itt még nem ér véget masszázs- és mozgásterapeuták feladata. Hiszen a legtöbb ember nem tudja, hogyan kell aktiválni a fent taglalt core izmokat a helyes testtartás fenntartásáért.
A mélyizom edzés és az ún. intelligens torna közben ezeket az izmokat stabilizáljuk és a  mellkast kiegyenesítjük, pontosan a medence fölé hozzuk. Ez segít a gerinc görbületeinek megtartásában és semleges helyzetbe hozzák azt. Amikor a test semleges (azért nem azt írom, hogy egyenes, mert a gerincnek természetes görbületei vannak, és emiatt egyáltalán nem egyenes) és függőleges helyzetben van, a fő stabilizátoraink folyamatosan dolgoznak, és a nap 24 órájában enyhe tónus alatt tudják végezni a feladatukat, egyéb izmok segítségül hívásásval, mint pl. farizmok, quadriceps, latissimus dorsi, sternocleideomastoideus, pedig biztonságosan és hatékonyan tudnak mozgatni minket!
Egyszerű testtartásjavító gyakorlat:
https://www.youtube.com/watch?v=VrQnsdrg8rc
Egyszerű légzőgyakorlat:
https://www.youtube.com/watch?v=-eIwZru_usg
Egyszerű izomaktivációs gyakorlat:
https://www.youtube.com/watch?v=9Ij8wo1N7fc

Ha tetszenek a videóink, kövess minket és legyél naprakész!

További cikkek a blogon:
https://massageaddict.hu/melyizom-masszazs-es-a-nervus-ideg/

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).