Myofasciális láncok – Mik azok?

Makkai Cintia

A kezelések során sokszor hangzik el tőlünk az a mondat, hogy a problémátok fókuszában majdnem biztos, hogy nem a fájdalom központja áll, az csak egy tünet. A megoldás valahol a fascia hálózat más pontján keresendő. A fasciánk tréningezéséről, rugalmasságának megőrzéséről már több cikket is írtunk, de ideje szót ejteni arról is, hogy milyen láncokat alkot a fasciánk.

 

A fascia, vagyis ez a misztikus, testünk különböző részeit összekapcsoló kötőszövet, különböző vonalak mentén rendeződött láncokat alkot. Mi sem bizonyítja jobban a láncok létezését, hogy ezek egyben kiboncolhatók a testből. Ahol egy izom véget ér, kezdődik egy másik, és így tovább. A fascia pedig őket és más szerveinket hálózza be és rendezi “sorba”. Thomas Myers, a fascia kutatások egyik talán legismertebb nagykövete, 8 + 4 láncot különít el Anatomy Trains c. könyvében, melyeket fasciameridiánoknak hív. Ezek gyakorlatilag azok a jellegzetes útvonalak, amelyek tetőtől talpig összekötik testrészeinket, meghatározzák testtartásunkat és lehetővé teszik mozdulataink kivitelezését. A különböző mozdulatok minden emberben ugyanazok mentén a láncok mentén jönnek létre. Pl. egy labda elhajítás vagy ugrás minden embernél ugyanazokat a kötőszöveteket érinti. Ha megjelenik egy fájdalomérzet valahol a testedben, a masszázs során szépen kirajzolódik az érintett lánc további pontján is. A feszültség pontok oldásával tudjuk az egyensúlyt helyrebillenteni, illetve a megfelelő mobilizációs, majd fejlesztő gyakorlatokkal támogatni a mozgásminták helyes kivitelezését.

A következő képen láthatók a fent említett vonalak, vagyis meridiánok.

Anatomy Lines fascia vonalak

https://tinyurl.com/5ysvd3xz

 

 

A fascialáncok elnevezésük szerint:

Elülső és hátulsó felszíni vonalak – 2 db (superficial lines) 

Elülső és hátulsó funkcionális vonalak – 2 db (functional lines)

Laterális vonalak – 2 db (lateral lines)

Spirális lánc (spiral lines)

Karvonalak – 4 db (arm lines)

Mély elülső vonal (deep front line vagy core chain)

Például, amikor valaki sokat gubbaszt a gép mellet és stresszes életet és, jellemző rá az előre görnyedő testtartás. Ilyenkor az elülső felszíni lánc nem működik rendeltetésszerűen, védelmezi a test tulajdonosát. Fel kell ébresztenünk testünket és rá kell vezetnünk újra a helyes használatra, ezért masszírozunk és ezért javasoljuk nektek az otthoni mobilizáló, fascia lazító gyakorlatokat. Ezért van az is, hogy nemcsak a nyakadat masszírozzuk, amikor ott fáj, hanem a test egészét nézzük és a talpi bőnyét is “megpiszkáljuk”.  

Ha mélyebben meg akarod érteni tested működését, érdemes problémáidat a “fascia hálós” szemüvegen keresztül nézni, érdekes felfedezésekre tehetsz szert.

Ha cikkünk felkeltette érdeklődésedet és szívesen olvasnál tovább a témában, javasoljuk korábbi írásaink megtekintését is:
“Fascinating Fascia” https://massageaddict.hu/fascinating-fascia/

“Érezd jól magad fasciádban” https://massageaddict.hu/erezd-jol-magad-a-fasciadban/

“Online egyéni strukturális fascia tréning” https://massageaddict.hu/online-egyeni-strukturalis-fascia-trening/

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).