Gerinc degeneratív elváltozása

Makkai Cintia

Discus hernia?

 

A bennünket felkereső vendégek leggyakoribb panasza a hát- és derékfájdalom, mely gyakran végtagokba is kisugárzik, esetenként zsibbadással is jár. Ezek leggyakoribb oka a gerinc degeneratív elváltozása.Legutóbbi vendégünk munkahelyén egy leesett tollért hajolt le, amikor hirtelen éles fájdalom hasított a derekába és sugárzott le a jobb lábába. Orvosi és képalkotó vizsgálatokat követően kimutatták, hogy ágyéki porckorongsérve van a páciensnek.

 

A porckorongsérv, latinul discus hernia, manapság népbetegségnek számító a gerincet érintő degeneratív elváltozás. Leggyakrabban az ágyéki szakaszt érinti, mert itt van testünk egyensúlyi központja, a legnagyobb terhelést viselő terület. Ritkábban a nyaki és szórványos esetekben háti szakaszon is előfordulhat.

A discus herniat megelőző szakasz a gerinc protrusio, azaz kiboltosulás. Ennek a során 2 csigolya között lévő porckorongnak a külső rostos gyűrűje, az annulus fibrosus kitüremkedhet. Ez az állapot már idegrendszeri tünetekkel járhat, mert a gerinc melletti kilépő ideggyököt kompressziónak teheti ki. Következő stádium maga a discus hernia, ekkor a kitüremkedő annulus fibrosus kiszakad és a belsejét kitöltő kocsonyás anyag a nucleus pulposus kifolyik a csigolya közti térbe.

A fokozódó tünetek az érintett ideggyök beidegzési területe azaz a dermatóma szerint kisugározhatnak. Érzészavarral, az adott gyök reflexének gyengülésével, kiesésével, a kapcsolódó izmok erővesztésével, mozgáskieséssel, részleges vagy teljes bénulással járhat.A porckorongsérv az esetek nagy részében nem okoz fájdalmat, gyakran tünetmentes és más okból történő képalkotó vizsgálat során derül ki a rendellenesség.

 

A terápia a probléma súlyosságától függően kerül felállításra. Általában gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizikoterápiás, gyógytornás és gyógymasszázs kezelések összehangolt sora hozza meg a javulást. Műtéti beavatkozásra csak szélsőséges esetekben kerül sor.Mindemellett, elengedhetetlen a rendszeres és változatos mozgás, a kiegyensúlyozott életmód.

 

A masszázs ellazítja izmainkat, fokozza az anyagcserénket és boldogsághormonjaink termelődését. Tested egészségéért jelentkezz hozzánk masszázsra még ma!

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).