A szimmetria a harmónia vagy mégsem?

Biztos nektek is ismerős ez a kijelentés: “Megmutatta, hogy az egyik lábam hosszabb, mint a másik, majd kiroppantott, és egyforma hosszúak lettek.”

massageaddict hátmasszázs

Mai cikkemben az alsó végtagok hosszúságbeli – látszólagos – különbségeiről lesz szó.

Az abszolút és funkcionális hosszúságbeli különbség

Az abszolút vagy „valódi” rövidülések (hosszkülönbségek) okai lehetnek veleszületettek (például gyakori a hosszabb combcsont), vagy a csípőízületi fejlődési rendellenességek, de alsó végtag csonttörések, vagy akár nem tökéletes csípőprotézis műtétek után is, vagy alsó végtagi ízületek végleges zsugorodottsága miatt. Természetesen ezt a problémát gyógyászati segédeszközök segítségével orvosolják.

A funkcionális (látszólagos) végtag rövidülés hátterében viszont számos ok állhat. A leggyakoribb ok a gerincferdüléssel járó, ferde medence állás/tartás. Sokszor lehet a csípő-keresztcsonti (szakroiliakális) ízületi eltérés, diszfunkció. A csípőlapát lehet fel vagy lefelé „csúszott”, vagy be-ki fordult helyzetben, stb. Alapjában véve ebből még azt sem tudjuk, hogy az egyik végtag látszik rövidebbnek, vagy a másik „nyúlt-e meg”.

Hibák az értelmezésben 

Nagyon primitív csontkovács szokás, hogy a végtag rövidülés „megmutatása” után rögtön kezelnek, majd „mutatják” az eredményt, a végtagok egyenlő hosszát.

Részletesebb vizsgálat kell a funkcionális végtag rövidülés eredetének megtalálásához. Ugyanis elsősorban a felső nyakcsigolyák – háti – deréktáji „csigolyaelmozdulások” (valójában blokkok) okozhatnak például a törzsizomzat tónusában változást, mely miatt a gerinc tartása, ezáltal a medence helyzete megváltozik. Bármely eltérés, mely következménye „medence megcsavarodás”, illetve „csípő-keresztcsonti ízületi” blokk, önmagában is végtaghossz különbséget okoz.

A MassageAddict gyógymasszőrei természetesen ezt tudják és holisztikusan nézik a problémát. Alapvető, hogy kezeljük azokat a csigolyaközti vagy szakroiliakális diszfunkciókat, amelyek a medence elcsavarodottsághoz, így a funkcionális lábhossz rövidüléshez vezetnek.

Miért nem szoktunk erről külön beszélni?

Valójában a végtag funkcionális hossz különbsége csak egy „nem speciális” tünet, mely tünetnek kezelése nem, de az okának a kezelése igen lényeges.

Az alkati gerincferdüléssel együttjáró medence elcsavarodottság okozta látszólagos lábrövidülés a keresztcsont-csípőcsont közti ízület blokkjának eredményes oldása után sem fog -végleg- megszűnni, röviddel újra látszani fog.

De ez teljesen normális!

test kívülről kétoldalian szimmetrikus, de testünk egyik fele sohasem pontos tükörképe a másiknak. Jellegzetes asszimetria figyelhető meg pl. az arcon is. Belső szerveink is általában páratlanok, és nem pontosan a középvonalban helyezkednek el. Még a páros szerveink sem teljesen egyformák, így testünk belseje közel sem kétoldalian szimmetrikus.

A test középtengelyét képező gerincoszlop nem teljesen egyenes, hiszen a két testfél nem egyforma tömegű. Pl. a máj csak jobb oldalt terheli a testet.

Emellett az emberek 75%-ában a jobb felső végtag hosszabb a balnál. A lábak esetében viszont fordított a helyzet, az emberek 52%-ának a bal lába hosszabb, és csak 16%-ának jobb. Az egyoldali túlsúly miatt tehát a test súlypontja nem a középvonalban van.

Érdekes, hogy még az ember mozgása is eredendően asszimmetrikus. Régóta megfigyelték, ha a tájékozódás lehetetlen pl. sötétben, akkor az emberek körben járnak. Ezek az asszimmetrikus mozgások talán a végtagok közötti kis különbséggel is magyarázhatóak.

Nincs más tennivalónk, mint ezt elfogadni és figyelembe venni, és ennek megfelelően kezelni testi problémáinkat.

Mozogjunk és masszíroztassunk rendszeresen. Nyújtsunk és relaxáljunk. Ill. testünk diszbalanszának megfelelően erősítsük izmainkat.

Tegyél te is a tested egészségéért és fordulj hozzánk bizalommal!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top