Kéztőalagút-szindróma

Makkai Cintia
Fájó, zsibbadó, égető érzés az ujjakban?

Az emberi csukló testünk kiemelt jelentőséggel bíró része, mely összeköti az orsó- és singcsontot a kéztőcsontokkal. Ez a terület folytonos terhelésnek van kitéve, gondoljunk csak például az irodai munka során végzett állandó gépelésre. Nem meglepő tehát, ha kezünk túlterhelődik, elfárad, fájni, zsibbadni kezd nagy valószínűséggel úgynevezett kéztőalagút szindróma alakul ki.

De mit is jelent ez pontosan?

A kéztőalagútszindróma (Carpal Tunnel Syndrome), a kézközép ideg (nervus medianus) nyomás hatására kialakuló éles fájdalom és zsibbadás érzésének tünetegyüttese, mely súlyosságától függően az ujjak ügyetlenné válásával, érzés és motoros kieséssel, esetenként a tenyér izmainak sorvadásával járhat.

A csukló két oldalát és alját a kéztőcsontok (os carpi) alkotják, a tenyér felőli részét pedig egy erős kötőszöveti szalag, a retinaculum flexorum határolja. Ebben az alagútban futnak a kézfej flexor izmok inai és a kézközépideg (nervus medianus) is. 

Kialakulhat külső hatásra (például az egyoldalú ismétlődő mozdulatsorok, a túlterhelés, a ficam, a törés), illetve belső hatásra is (pl. az érrendszerbeli elváltozások (aneurysma, thrombosis), daganatok (ganglion, synovioma, lipoma) vagy csontkinövések, ezesetben akár az inak gyulladása bekövetkezhet) .

Fokozódhat a synovialis folyadék mennyisége, a retinaculum flexorum pedig megvastagodhat és hegesedhet. Emiatt térszűkület jöhet létre és a kézközépideg a fentebb leírt tüneteket okozva elnyomódhat. Az éles fájdalom nappal és éjszaka is megkeserítheti az ember életét.

A szindróma korai felismerése kiemelten fontos, kezdeti stádiumban ugyanis ekkor még nyugalomba helyezéssel, gyógytornával vagy manuálterápiás módszerekkel, elkerülhető a műtét.

MassageAddict

Amennyiben mégis műtétre kerül a sor, akkor annak során átmetszik a retinaculum flexorumot, így felszabadítva a nervus medianust a kompresszió alól. Az eljárás gyors, de régóta fennálló tünetek esetén, a műtét után is tapasztalható érzéskiesés. Egyes esetekben azonban, a zsibbadás, fájdalom és bizsergés más betegségek, elváltozások előjelei is lehetnek (pl. a hormonháztartás elégtelen működése, a perifériás neuropátia, a sclerosis multiplex, vagy agyi véráramlási zavar (TIA).

A megelőzés érdekében kerüld a monoton mozdulatsorokat, a billenytűzeten való gépelés esetén pedig a csuklód legyen egyenesen, lazán megtámasztva. Időnként tarts szünetet, pihentesd a kezed és az ujjaid! Alkalmazz masszázst a feszült izmok és a kötőszövet lazításra! 

Ha kérdésed volna, vedd fel szakembereinkkel a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén!

Ha szeretnél tovább böngészni a blogon, kattints ide

+36 (70) 314 7691

(Munkánkból fakadóan nem mindig tudjuk felvenni a telefont, ezért a legjobb, ha online jelentkezel! Ha mégis inkább telefonon szeretnél, kérlek írj sms-t, és visszahívunk 24 órán belül.)

Nyitvatartás – H-P: 8.00-20.00 Szo: 8.00-14.00
Időpontfoglalás szükséges, nincs recepció!
A nyitvatartás-változás jogát az előzetes foglalások ütemében fenntartjuk.

Parkolás az Üllői úton, a Bakonybánk utcában és a Rudawszky utcában.

Tömegközlekedés: 166, 193E, 236, 236A, 266, 575-581 buszok; 50-es villamos; S50, S20, Z50 vonatok (Ferihegy vasútállomás).